De cloud is nog ongrijpbaar voor veel senioren
Vier op de tien ouderen vinden het geen prettig idee dat alles online staat. De meeste senioren weten wat ‘bestanden in de cloud opslaan’ betekent, maar één op de tien heeft geen idee wat de cloud is. Toch gebruiken veel ouderen de cloud nog niet (39%). De belangrijkste reden om het niet te gebruiken is dat mensen het geen prettig idee vinden dat al hun bestanden online staan, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 900 senioren.
Onveilig gevoel
Het gevoel dat de cloud niet veilig (genoeg) is komt ook tot uiting in de andere belangrijke redenen om geen clouddiensten te gebruiken: 40% wil geen privacygevoelige bestanden online plaatsen en 33% vertrouwt het überhaupt niet of onvoldoende. Een deelnemer verwoordt het gevoel als volgt: ’We kennen de achtergronden niet precies. Een beetje eng hè. Ergens zweven mijn gegevens rond’. Ook speelt voor sommigen de angst voor hackers of wie er allemaal kunnen meekijken een rol. Daarnaast weten vrij veel ouderen ook niet (goed) hoe het werkt (41%) of geeft men aan het niet nodig te hebben (33%). Dit bijvoorbeeld omdat men bestanden op een externe harde schijf of usb-stick opslaat.
Alles overal bij de hand
Van de vier grote clouddiensten (Microsoft OneDrive, Dropbox, Google Drive en Apple iCloud) wordt OneDrive het meest (51%) en iCloud het minst gebruikt (34%).
De belangrijkste redenen om clouddiensten te gebruiken zijn; overal en op al je digitale apparaten bij je bestanden kunnen en geen risico op verlies door diefstal of beschadiging van apparaten (bijv. bij een crash of brand). Ongeveer de helft van de senioren geeft een van deze redenen op. Dat bestanden heel makkelijk en snel kunnen worden gedeeld of dat er standaard een back-up wordt gemaakt zien veel minder ouderen als een belangrijk voordeel van de cloud.
Foto’s opslaan
Van de cloud-gebruikers gebruikt maar 36% het als back-up voor al hun bestanden. De meesten gebruiken het om af en toe bestanden op te slaan (87%). Het delen van bestanden met anderen doet ruim een kwart van de senioren. Men plaatst voornamelijk foto’s in de cloud (78%). Verder worden ook tekstbestanden en pdf’s (bijv. polissen of facturen) online opgeslagen. Maar muziek, films of e-books worden vrij weinig online bewaard.
Onze vrijwilligers helpen u met stap-voor-stapuitleg over de smartphone
Uit het onderzoek blijkt verder dat er veel behoefte aan informatie over het onderwerp is. Ook onder de cloud-gebruikers. Van hen zoekt 80% informatie op over de cloud en de verschillende clouddiensten. Zij doen dit vooral online. Ruim een kwart duikt een computertijdschrift in en 15% klopt aan voor informatie bij familie, vrienden of bekenden. Iedereen die meer informatie wil over de cloud en de verschillende clouddiensten kan terecht bij SeniorWeb, dé landelijke vereniging zonder winstoogmerk die zich inzet om senioren online wegwijs te maken, helpt ook u graag met het gebruik van smartphone, tablet of computer.
De workshop wordt gehouden bij voldoende deelname in een nader te bepalen locatie.
U kunt u deelname doorgeven via het contactformulier.
Onze vrijwilligers, zelf ook allemaal senioren, helpen u graag! U bent van harte welkom.